Diabeteszorg

Verpleegkundigen met verstand van zaken

Diabetes is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland, ongeveer een miljoen mensen kampen met deze aandoening. De meesten van hen hebben diabetes type II.

Suikerziekte kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Zo kunnen bloedvaten beschadigd raken, waardoor onder meer uw ogen en voeten aangetast kunnen raken. Ook heeft diabetes invloed op uw algehele functioneren.

Wie diabetes heeft, zal zijn leefstijl en eetgewoontes aan moeten passen om een zo prettig en gezond mogelijk leven te kunnen leiden. Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom kunt u hulp, advies en instructies krijgen tijdens het diabetesspreekuur.

Wat is een diabetesspreekuur?

Ons diabetesspreekuur is speciaal voor mensen die suikerziekte hebben. Bij het diabetesspreekuur zijn een diabetesverpleegkundige en/of diëtiste aanwezig. Zij kunnen u helpen om zo goed mogelijk om te gaan met uw ziekte. Daarbij wordt rekening gehouden met uw leefpatroon, culturele achtergrond en uw werksituatie.

Tijdens dit spreekuur is ook uw eigen verzorgende aanwezig voor de nodige praktische begeleiding en wanneer bepaalde zaken niet duidelijk zijn.

Deskundige begeleiding van een diabetesverpleegkundige

Onze diabetesverpleegkundige is gespecialiseerd op het gebied van suikerziekte. Ze is geregistreerd in het BIG-register. Verder heeft zij veel ervaring met eerstelijnszorg voor patiënten met suikerziekte.

U kunt er dus op rekenen dat onze diabetesverpleegkundige u betrouwbare en deskundige begeleiding biedt.

Wat doet de diabetesverpleegkundige?

De diabetesverpleegkundige is er om u te begeleiden, zodat u zo zelfstandig en gezond mogelijk leert leven met uw ziekte. Zij vertelt u wat diabetes mellitus precies is. Ook weet de diabetesverpleegkundige welke medicijnen er voor suikerziekte zijn en hoe die werken. Verder kunt u bij haar informatie krijgen over bijvoorbeeld patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen.

Onze diabetesverpleegkundige kan u ook doorverwijzen naar een pedicure. Zij werkt volgens de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dat betekent dat de huisarts te allen tijde medisch verantwoordelijk blijft.

Wat doet de diëtist?

Een diëtist kan u tijdens het diabetesspreekuur vertellen waar u als diabetespatiënt op moet letten bij eten en drinken. Goede en gezonde voeding vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes.

Met het voedingsadvies van de diëtist wordt geprobeerd om het glucosegehalte zo goed mogelijk binnen de perken te houden. Ook wordt geprobeerd om grote schommelingen in het glucosegehalte te voorkomen.

Soms zal het nodig zijn om af te vallen. Daarvoor krijgt u ook advies over geschikte beweging en sporten. U kunt bij de diëtist terecht met vragen als: 'Waar moet ik op letten als ik uit eten ga?' en 'Wat moet ik doen als ik een hypo krijg?'

Een afspraak maken

Als u een afspraak wilt maken met onze diabetesverpleegkundige heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Het diabetesspreekuur wordt gehouden op verschillende locaties. Bent u niet in staat om zelf naar het diabetesspreekuur te komen? Dan is het ook mogelijk dat de diabetesverpleegkundige of diëtist bij u op huisbezoek komt.

Aan het diabetesspreekuur zijn geen kosten verbonden.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.