Diabeteszorg

Wij hebben verpleegkundigen die verstand hebben van diabetes, zij weten hoe ze u de juiste zorg kunnen bieden en kunnen u adviseren op uw manier van leven.

Wat is diabetes?

Diabetes staat ook wel bekend als suikerziekte, het is een stofwisselingsziekte waarbij uw bloedsuikerspiegel niet meer op het niveau is van waar het moet zijn. De insuline in uw lichaam kan niet meer het bloedsuiker in het gareel houden. Voor iedereen is het mogelijk om deze stofwisselingsziekte te krijgen, dit kan zowel op jonge als oude leeftijd gebeuren.

Diabetes bestaat over het algemeen uit twee hoofdvarianten:

Diabetes type 1

Dit is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat er een tekort aan insuline ontstaat, dat komt omdat uw lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt. Meestal wordt deze type op jonge leeftijd geconstateerd en kan het in sommige gevallen overgaan naar type 2.

Diabetes type 2

Vroeger noemde ze deze type ouderdomsdiabetes, uw alvleesklier maakt dan te weinig insuline aan of het kan ook zo zijn dat de insuline die wordt aangemaakt niet goed meer is. Naast ouderdom speelt ook overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging een grote rol bij diabetes type 2. Het is trouwens een diabetes type die het meeste voorkomt in Nederland en het is erg lastig om het te herkennen.

Zwangerschapsdiabetes

Dit is een diabetessoort die alleen tijdens de zwangerschap voorkomt en na de bevalling verdwijnt. Zowel de moeder als de kind hebben wel een verhoogd risico op diabetes type 2. Daarnaast zijn baby’s van moeders die zwangerschapsdiabetes hebben vaak te groot bij de geboorte, hierdoor kan de bevalling risicovoller zijn.

Wat zijn de gevolgen?

Diabetes kan verschillende gevolgen met zich meebrengen, meestal wordt u er erg misselijk van en in sommige gevallen leidt dit zelfs tot braken. Doordat uw nier niet alle suikers kunnen verwerken, gaat er veel suiker verloren in de urine. Dit zorgt ervoor dat u vaker moet urineren en daardoor krijgt u meer dorst.

Er zijn ook andere symptomen die mogelijk door diabetes komen:

  • Minder evenwicht
  • Geen of weinig gevoel in de benen
  • Last van uw voeten
  • Wondjes genezen minder snel
  • Bloedvaten worden dikker en daardoor heeft u een grotere kans op een hartinfarct
  • U kunt minder goed zien
  • Minder goed kunnen bewegen
  • Huidklachten
  • Depressie komt twee keer zo vaak voor bij mensen met diabetes

De zorg die wij graag aan u willen verlenen

Het is belangrijk dat u uw levensstijl en eetgewoontes aanpast op de suikerziekte die bij u is geconstateerd. Dat is natuurlijk niet makkelijk en vandaar dat we u gaan helpen, adviseren en instrueren. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig controles uit te voeren, hierdoor zorgen wij ervoor dat u een normaal glucosegehalte aanhoudt.

Daarnaast zijn er ook nog andere personen die u de juiste zorg gaan verlenen:

Internist

Onze internist bespreekt de resultaten van het onderzoek naar uw diabetes, daarnaast zal hij of zij u ook lichamelijk onderzoeken. Er wordt bekeken welke behandeling het beste op u aansluit, hierbij houdt men rekening met uw bloeddruk en cholesterol.

Diabetesverpleegkundige

Zoals de naam al zegt, is dit een verpleegkundige die gespecialiseerd is in het behandelen van diabetes. De verpleegkundige wordt door de internist naar u toe verwezen en hij of zij zal u dan alle nodige informatie geven over diabetes. Denk daarbij aan voorlichting, informatie en adviezen over behandelingen. Daarnaast zal de verpleegkundige u ook uitleggen hoe u bloedglucosemeters en insulinepennen kunt gebruiken.

U kunt ook terecht bij de diabetesverpleegkundige voor advies over hoe u om dient te gaan met diabetes in uw dagelijkse leven. We hebben namelijk allemaal onze bezigheden, zoals sport, werk, vakantie en een relatie. Het is dan belangrijk dat u daar op de juiste manier mee door kunt gaan.

Er is nog iets heel belangrijks wat de diabetesverpleegkundige samen met u zal opstellen, namelijk een zorgplan. Dat is een plan waarin de afspraken over de zorg die u gaat krijgen zijn vastgesteld. Hierdoor kan daar nooit verwarring uit voortkomen, wij zullen onze zorg daar namelijk op baseren.

Diëtist

Bij diabetes is het belangrijk om op uw voeding te letten, vandaar dat u onze diëtist nodig heeft bij uw behandeling. Hij of zij geeft u advies over welke voeding u het beste kunt vermijden, omdat die voor een hoge bloeddruk zorgen bijvoorbeeld. Onze diëtist geeft u altijd advies op basis van uw bloedglucosewaarden en uw medicatie. U kunt trouwens ook advies verwachten als er verbetering mogelijk is in uw dagelijks eet- en leefpatroon.

Podotherapeut

Wij hebben deskundige voor u klaarstaan voor uw voeten, deze worden podotherapeuten genoemd. Voeten zijn namelijk bij diabetespatiënten extra kwetsbaar en het is daarbij van groot belang dat de doorbloeding in orde is. Wanneer dit niet gecontroleerd wordt, kan het ervoor zorgen dat u wonden krijgt. Onze podotherapeut zal de risico op wonden zo klein mogelijk maken, dat doet hij of zij door uw voetproblemen in kaart te brengen.

Daarnaast wordt er een zorgprofiel bepaald, hiermee kan er bekeken worden of de behandelingen vanuit uw basisverzekering vergoed kunnen worden.